Máte otázky?

Kontaktný formulár

Kedy osloviť realitnú kanceláriu?

Ak ste niekedy predávali alebo práve predávate, či kupujete nehnuteľnosť, túto otázku ste si určite položili. Kedy je najvhodnejší čas osloviť realitnú kanceláriu a zveriť sa jej do rúk

Predaj nehnuteľnosti bez realitnej kancelárie sa na prvý pohľad môže javiť ako najjednoduchšia cesta k optimalizácii vlastného zisku. Nebudete musieť platiť províziu z predaja, a tak ušetríte. Je však dôležité si uvedomiť, že bez realitnej kancelárie hrozia nasledovné riziká:

1. Nehnuteľnosť nepredáte za najlepšiu cenu

Realitní makléri sa vyznajú na realitnom trhu vďaka mnohoročným skúsenostiam. Také niečo nedobehnete za pár dni strávených na internete. Môže sa stať, že cenu svojho domu či bytu nastavíte privysoko a s ubiehajúcim časom ju budete nútení znižovať, prípadne prinízko a oberiete sa o možný zisk.

2. Chybičky krásy znižujúce cenu nehnuteľnosti

Je Vaša nehnuteľnosť pripravená na predaj? Možno ani nie. Jedná sa o chybičky krásy, ktoré už sami nevnímate – možno kvapkajúci kohútik, padajúce dvierka na kuchynskej linke alebo niečo iné. Každý takýto nedostatok môže byť u kupujúceho dôvodom pre vyjednanie nižšej ceny.  

3. Nenájdete si dosť času 

Áno, nehnuteľnosť sa nepredá bez obhliadok, na ktorých musíte byť, ak nehnuteľnosť predávate sami. Ste si istý, že máte na to dostatok voľných chvíľ? Dvíhať telefón počas pracovného alebo voľného času, ktorý trávite s rodinou, dohadovať si obhliadky a prispôsobovať sa požiadavkám kupujúcich? 

4. Zlá prezentácia na realitných portáloch

Veľa predávajúcich sa spolieha na to, že svoju nehnuteľnosť nafotia, napíšu do inzerátu o akú nehnuteľnosť ide a „zavesia” ju na niektorý z realitných portálov. Zle sformulovaný inzerát a nekvalitne nafotená nehnuteľnosť sa však spoľahlivo postarajú o to, že Vám kupujúci ani nezavolá.

5. Nedostatky v právnych dokumentoch

Nie ste právnik, nie ste realitný maklér. Šanca, že sa niekde pomýlite, je teda dosť vysoká. Často môže byť neskoro „hasiť požiar, ktorý ste založili”. Kúpna zmluva stiahnutá z internetu nie vždy vyhovuje individuálnym požiadavkám obidvoch zmluvných strán a nemusí obsahovať aktuálne znenia zákonov.

6. Chyby alebo zdĺhavý proces na úradoch

Proces nadobudnutia vlastníckeho práva k nehnuteľnosti a jeho zlegalizovanie cez úrady je zložitý proces. S úskaliami treba počítať u notárov, v bankách, bytových družstvách a s niečím môže prekvapiť aj kataster.

Predaj alebo kúpa nehnuteľnosti je náročný proces, o tom azda nikto nepochybuje. Výber realitnej kancelárie je preto jeden z najdôležitejších krokov.

 

 

Kontaktný formulár

Nemusíte nám volať, nechajte nám len odkaz a my vám zavoláme späť, vtedy, kedy budete chcieť!

* povinné údaje
Späť hore